Hur skall man lägga upp utbildningen!

Myndigheterna rekommenderar att man varvar teori och körning. Detta har vissa nakdelar. Kan leda till fler körlektioner i och med att man inte kan trafikreglerna teoretiskt samt vid privat övningskörning kan bli farligare att inte kunna trafikreglerna innan man börjar övningsköra. Vi rekommenderar att man börja med att läsa teori så att man ligger lite före med den. Men det är du själv som bestämmer hur du vill göra

När du pluggar teori kan det vara en fördel att ha en teoribok. De går ofta att låna på biblioteket eller köpa i bokhandeln. Se vår länk för studielitteratur, där har vi listat all literatur som finns på svenska. Det finns också en hel del broshyrer man kan få gratis hos myndighetern, se länk. Alla vägmärken finns också listade på myndighetens webplats, se länk.

Det absolut billigaste sättet att ta körkort är att öva mycket hemma. Det ideala är att börja övningsköra när man fyller 16 år. Ett bra sätt är att öva de första momenten hemma, sen gå till en trafikskola, förklara för dem att man tänkter öva mest hemma men vill ha lite tips och grunder hos trafikskolan.

Man tar nån dubbellektion då och då och övar mycket hemma mellan gångerna.

På så sätt kan man bli duktig och få mycket rutin till uppkörningen utan att de skall kosta allt för mycket.

Har man inte möjlighet att köra hemma så tycker vi det är en fördel att börja med teorin innan körning för att på sätt vara så bra teorestisk förberedd som möjligt och på så sätt spara en del körlektioner. Den är också viktigt att man förstår vad trafikläraren menar. Det gäller att snappa upp så mycket som möjligt och fråga om det är något han/hon säger som du inte förstår. Ju fortare du förstår och lär dig ju färre lektioner.

Myndigheterna har samlat all praktisk information om tillstånd regler och prov mm på körkortsportalen, se länk

Lycka till!!!